Monday, September 17, 2007

Ramadhan :)

Assalamualaikum wbt,

Maaf di atas 'hilang'nya saya sehingga hari ini. Sungguh..kadang-kadang masa dan tugasan mencemburui saya :)

Hari ini sudah 5 Ramadhan.

Masya Allah, Ramadhan sudah tiba.

Inilah peluang kita untuk menyucikan diri setelah setahun mungkin diri kita sudah berkarat dgn dosa.

Dahulu ketika kecil, saya paling tidak suka dtg bulan Ramadhan. Kerana saya tak boleh makan pada bulan tu.Hehe, itu dulu...ketika tiada kematangan.

Sekarang ni tak boleh ler mcm tu kan, bulan rahmat ini perlu disambut dengan syukur dan azam yang berkobar-kobar untuk menyuci diri dan mendekati Allah s.w.t.

:)

Harap2 segala ibadah kita diterima Allah..doakan kesejahteraan semua umat Islam tidak kira di mana jua.

Ada seorang ustaz beri ceramah...katanya dlm suasana umat Islam di Palestin sedang bergelut dgn maut, tidak usahlah kita memikirkan perkara-perkara yang remeh temeh di dalam bab-bab persoalan puasa. Perkara2 wajib mmglah kita kena tahu, tapi persoalan2 yg kecil2 tidak perlulah dijadikan satu soal besar..umpamanya solat terawih nak buat 8 rakaat atau 20 rakaat.

Berbuka puasa jgn membazir..nafsu jangan diikut bulat-bulat. Bersederhanalah kita di bulan puasa ini.

Moga ibadah di bulan Ramadhan kita ini diterima Allah, ameen :)

P/S: Biler sebut Ramadhan ni....teringat pulak kat Dijah Nisa' hehe :D


Part (2)

Kena tag ler pulak ngan Kak Yana...takpelah..take time untuk jawab b4 balik ni.

5 things in my bag
1. Purse
2. Handphone
3. Pen
4. Calculator (ok ok..i'm an accountant by qualification ok hehe)
5. Lipstick, compact powder and roll on perfume


5 things that are in my wallet
1. Duit
2. atm card, credit card, jusco card
3. IC, driving licence
4. Business card
5. Kad kesihatan TM


5 favourite things in my bedroom
1. Bed
2. Wardrobe
3. Meja solek
4. Carpet
5. Lampu hiasan

5 things i wish to do
1. Jadi lecturer
2. Jadi penasihat ekonomi Malaysia or Bank Negara (huhu)
3. Pergi tour dunia dgn family
4. Pergi swimming
5. Practice balik taekwondo

5 things that i am doing now
1. blogging
2. pk mcm mana nk pi training esok sbb training kat area embassy kat Jalan Ampang..kalau naik taxi nanti, balik pulak mcm mana? ada chance drive sendiri jek esok ni, tapi karang sesat pulak..aiyyahh..apsal ler buat training kat tempat yg org tak reti nk pegi gggrrrrr
3. dgr lagu nasyid Selimut Putih (huhu..insaf insaf)
4. baca blog org lain
5. pk apa nak buka puasa maghrib ni :D

oklah eh..later kita jumpa lagi insya Allah :)

Salam Ramadhan buat semua :)

5 Ramadhan 1428

7 comments:

tok aki said...

mcmne training???
mcne pre-wedding..dah ok ke everything??
kalo free boleh kita plan berbuka sama2 and then terawih sama2..

tok aki said...

Selamat Menunaikan ibadah Posa...

mardhiah12 said...

ct, heh...sekarang ni lecturer pun tak boleh sambung phd gi UK. kena sekat...kena tukar cita2 la heh, sambung ;phd tempat lain lak

IeNa said...

kak ika,

training best..sbb dpt jumpa ramai senior2 MMU yang tak pernah kenal sebelum ni duduk satu meja waktu kat training..siap kena buat lukisan dan main belon lagi hehe..klakar.

Pre-wedding?

Kak ika dah pecahkan rahsia iena huhu. Anyway semuanya masih on going..byk lagi yg nk kena settle :)

aini..ye ker tak leh pi UK lagi? wat tak leh lak?

mardhiah12 said...

kan elaun student kat uk baru increase almost 100% under budget 2008. lagipun kawan lecturer aku kata, kos hantar sorang buat phd kat UK, equivalent cost hantar 2 org buat phd kat US..

informer kat university ramai maa...:P ko nak U mana? UIA ada, KUIM ada, UTEM ada, UUM ada, hehehe

siku|at said...

~~~ Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin.. ~~~~

IeNa said...

Selamat Hari Raya Semah and keluarga :)