Friday, July 14, 2006

Kekuatan

Assalamualaikum wbt,

Semuanya memerlukan kekuatan. Ayat pertama yang terlintas di fikiran saya apabila terkenang kembali SMS yang saya hantar kepada seorang rakan semalam, dan membaca e mail Kak Mas mengenai mesyuarat Nisa' esok.

Dari mana kita mahu dapatkan kekuatan untuk buat apa pun? Pastinya dr Allah Taala.

Pernah seorang sahabat saya bertanya ketika saya masih belajar di MMU dahulu..setiap Subuh pergi ke surau ker? Atau solat dalam bilik?

Saya jawab, kadang-kadang pergi surau, biasanya kat bilik sahaja.

Dia ceritakan pula, bahawa dia pergi ke masjid setiap pagi, walaupun termasuk musim sejuk bersalji.

Saya bertanya, tak sejuk ker berjalan ke masjid setiap pagi di musim salji?

Katanya..."kenalah bermujahadah sedikit, berjuang dengan nafsu..".

Hmm..saya really appreciate apa yang dikatakannya.

Untuk bermujahadah, perlukan kekuatan. Banyak kena latihan amali di samping memohon kepada Allah agar ia diberikan pada kita setiap masa.

Semalam saya teringat pada seorang rakan Cina saya yang saya kenali sejak sekolah rendah lagi. Cuma saya tak pasti samada dia berada di dalam kelas yang sama dengan saya ataupun tidak ketika di sekolah dahulu. Sehabis sekolah rendah, kami tidak pernah berjumpa lagi sehinggalah di MMU ketika menjalani latihan taekwondo di MMU Melaka. Saya tegur dia and asked adakah dia bersekolah di sekolah yang sama dgn saya dahulu walaupun saya tahu dia takkan mengingati saya kerana di sekolah rendah dahulu dia bukan di dalam geng-geng rapat Cina saya. Mmg betul, kami satu sekolah rendah.

Nevermind, yang penting saya kenal dia. And kami sama sama join taekwondo sehingga saya berhenti practice atas kesibukan SRC ketika my second year in MMU. Walaupun dah quit, but we still bertegur sapa everytime kami berjumpa.

Saya tak pernah tahu dia minat untuk mendalami Islam, sehingga ada satu program agama yang kami kendalikan bersama (eventhough he is a Chinese and non-Muslim). We worked together dalam program tersebut. Tujuan program tersebut adalah untuk memperkenalkan serta membetulkan tanggapan salah pada Islam berikutan kes 9/11 yang baru berlaku ketika itu. Saya hanya dapat tahu bahawa dia mempelajari Islam dari salah seorang sahabat saya, dan juga daripada senior kami yang turut sama join taekwondo.

Saya sangat-sangat terkesan dengan rakan Cina saya yang seorang ini kerana dia pernah membuat saya berasa malu dengan diri saya kerana mengabaikan tanggungjawab saya dalam memperkenalkan Islam kepada insan-insan yang saya kenal.

I still remember that on one afternoon, ketika saya sedang tekun study untuk final exam di bilik SRC, he came to me directly and sat in front of me while asking,

"Iena, kenapa kau tak pernah explain abt Islam pada aku?" (kitorang mmg selamba jek kalau bercakap, guna aku kau jek sbb dah satu geng taekwondo). You never send any YM pasal Islam to me, ayat-ayat Quran ker..nasihat ker. Why?". (YM ni adalah singkatan message Yahoo Messenger yang mmg menjadi medium interaksi utama di MMU dahulu).

Terkedu rasanya ketika itu. Ketika otak sedang cuba memahami subject dan menghafal nota, tiba-tiba diserang dengan soalan dasyat sebegitu dari seorang yang sangat2 saya tak sangka. Sangat malu rasanya ditanya sedemikian, betapalah saya terasa saya ini tak menunaikan tanggungjawab saya untuk menerangkan Islam kepada orang-orang yg saya kenal walaupun berpeluang.

I asked him back, "Do you want me to send those messages to you? You mmg nak ker?". He replied, "Yes!".

And then he asked, "Do you know what are the differences between pendakwah Islam and Kristian?". And from that we started discussing on the different approaches of these 2 groups before we ended our conversation and i continued with my revision.

Since that, apa sahaja tazkeerah ataupun forward message mengenai Islam, saya akan hantar pada dia.

Semalam, saya SMS dia, bertanya masih lagikah dia berminat dgn Islam. Ini sudah kali ke-3 saya bertanya pada dia. Kali kedua saya secara direct bertanya pada bulan Ramadhan lepas, "Tak interested nak peluk Islam?". Jawabnya, "That's between me and God", and then he advised me to keep contact with one of my Chinese female friends, yg dahulu mmg also show deep interest on Islam. Ketika di MMU dahulu, this my female Chinese friend pernah berpuasa di bulan Ramadhan.

I said to him, i will. And i did. Once, i asked my female Chinese friend whether she still fasting like what she did in MMU dulu. She replied that she has gastric that hindered her from fasting. Since then, i never ask her again. Now i feel guilty for not contacting her for quite some time.

Yesterday, I politely asked my Chinese friend ni whether he still interested in Islam or not. He replied, he will asked me if he need help and thanked me for asking. He even asked me to perform my Maghrib prayer awal coz it was nearly 7.30 p.m during our conversation through SMS.

Before i ended our conversation, i said to him..."I'll pray semoga Allah beri hidayah Islam dan juga kekuatan for you".

I know some of these people who have deep interest and know already about the beauty of Islam, masih teragak-agak ataupun belum punya kekuatan untuk revert to Islam. Isu mengenai family dan sebagainya biasanya menjadi penghalang. Saya berharap sgt2, one day he will become a Muslim, mengikuti langkah salah seorang senior taekwondo kami who is also his close friend.

And i smiled while was looking to my phone screen, reading his message reply.

Appeared on my screen was...

'Amin'.

Ya Allah, bukakanlah jalan dan berikanlah kekuatan kepadanya untuk mengagungkan agamaMu. Hanya Kau yang sahaja yang mampu memberikan hidayah dan petunjuk kepada sesiapa yang Kau mahukan. Ameen.

Wassalam.

4 comments:

Aidura Sofiee said...

Ameen.

Ya Allah, perkenankanlah doa hambaMu...

semoga Allah SWT memberikan petunjuk dan hidayah kepadanya, insya-Allah, ameen.

IeNa said...

Kita doa sesama ek kak, rasa rugi sgt tak tarik dia pada Islam actually :)

nai said...

salam..

ya benar, ramai yang berminat dengan Islam. we have to really deliver the message..

IeNa said...

I always have this dilemma, to talk about Islam to non-Malays, sdgkan yg sesama muslim pun kekadang kita terasa we are selective biler nk bercakap ttg Islam padahal sepatutnya tak.

I feel so weak :(