Monday, July 09, 2007

Program NISA'

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah baru kembali dr Penang, bertolak ke Penang pada petang Jumaat.

Ada program NISA' di sana..and ahamdulillah saya tidak sangka saya akan dpt begitu banyak pengisian dan pelajaran ketika program ini.

Paling tak sangka berkesempatan bertemu dengan pengacara TV3 Al Kuliyyah, Hidayah dan Jejak Rasul (Mohd Nor, Raja Mazian dan Zainal).

Kat mana jumpa?

Hehe di Jom Heboh, Queensbay, Penang.

Maaf yer, tidak berniat untuk mempromosi Jom Heboh, kerana kami pergi ke sana bukan untuk tujuan berhibur, tetapi memerhati.

Tidak sangka kami terlekat di Kota Ilmu, booth rancangan agama TV3. Cadangnya hanya untuk menyokong promosi Mu'adz yang baru sahaja mengeluarkan album sulungnya.

Pengisian yang diberikan oleh Ustaz Mujahid, Ustazah Rahimah dan Kak Aida di dalam program banyak menyedarkan saya betapa banyak lagi kelemahan diri yang perlu diperbaiki. Pengisian Ustazah Rahimah menyebabkan kami mengalirkan air mata apabila dia menyentuh mengenai ganjaran yang Allah berikan kepada mereka yang menjalankan kerja-kerja Islam. Betul-betul menyentuh hati mendengar pengisian beliau, wajahnya tenang sahaja.

Akhir kembara kami disudahi dengan 'penderaan perut' oleh sebuah keluarga kenalan yang insya Allah akan menjadi keluarga besar NISA' insya Allah. Nak tau kenapa saya kata 'penderaan perut'?

Subhanallah..kami dihidangkan dengan begitu banyak makanan dan buah-buahan oleh tuan rumah. Alhamdulillah..rezeki sangat murah :)

Satu point penting yang masih terlekat di fikiran saya mengenai masa.

Kak Aida mengulas...semua org mempunyai 24 jam yang sama, tidak kurang atau terlebih seminit pun.

Terpulang pada kita untuk mendapatkan 24 jam ++ atau 24 jam --.

Bagaimana nak dapatkan 24 jam ++?

Dengan mengurangkan tidur dan membuat amalan2 baik.

Nak dapatkan 24 jam --, buatlah sebaliknya.

Terasa seronok sgt program ni, apatah lagi inilah kali pertama saya berpeluang mengikuti program ni berikutan telah lama bercuti panjang daripada aktiviti NISA'.

Insya Allah kalau ada kesempatan lagi..nak join.

Ada satu projek besar NISA' sedang menanti dan saya sgt teruja...apa dia?

TUNGGU!!!

Hehe :D

2 comments:

nai said...

kak. Lama amat ana tidak ke sini. Kabare? Makin regar, istiqomah dan aktif ya. Moganya..

Kak, ana ada buat laman peribadi wanita sahaja. sila sudi2 tinggalkan email akak di kantung komen site ana ya!

Moga kita bertemu di program nisa' nanti

IeNa said...

Insya Allah..happy sungguh dapat ziarah dr nai..nanti akak tinggalkan e mail address akak kat blog awak k :)