Wednesday, November 26, 2008

My new baby!! :D

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, saya selamat melahirkan anak perempuan kami seberat 3.5 kg, Siti Nur Insyirah bt Mohd Fahmee pada 14 Oct yang lepas :)

Alhamdulillah, saya bersalin normal. Pengalaman melahirkan anak, tak payah nak cakap ler sakitnya sbb saya tak ambil epidural. Pengalaman menyusukan anak, 2 minggu awal membuatkan saya menangis kerana baby tak byk minum susu sampai jaundice and 2 kali admitted ke hospital kerana bacaan kuning tinggi sgt. Biler baby dah ok menyusu, mengalami nipple crack pula, Allah...mmg menyusukan baby ni perlukan kesabaran yang tinggi sebenarnya. Nasib baik suami saya yg byk memberi dorongan dan semangat untuk saya breastfeed baby, kalau harapkan saya seorang, rasanya dah lama saya beri baby saya susu formula kerana kesian dia tak cukup susu biler kena jaundice tu.


Thanks to Aida sbb jualkan your breastpump to me, really helpful actually :D

Di bawah ni i attach my daughter's pics :D








Gambar Insyirah ketika baru dilahirkan



Best dapat pegang baby sendiri.




Insyirah turun 0.2 kg selepas 2 kali admitted to hospital for jaundice, kurus sket.Ketika ni Insyirah berusia 2 minggu.




Insyirah di atas pangkuan ayah.



Insyirah umur 3 minggu.


Gambar Insyirah sedang tidur. Time ni dia masih berusia 3 minggu.




Insyirah senyum. Time ni dia berusia 4 minggu. Tembam,kan? :D



Insyirah berumur 5 minggu.




Close up wajah tembam Insyirah :D



Ok, jumpa lagi insya Allah, assalamualaikum :)

24 comments:

Anonymous said...

tembamnye pipi insyirah..xsbrnye nk jmp ngn insyirah..tgg makcu..
nt dpt hadiah best2..hehe

-ummu amin- said...

comelnya insyirah!! baby yg breastfed nih mmg tembam2 slalunya. tgk jerlah amin dulu.. bagai dipam2 badan n pipi dia :) anyway, utk exclusive breastfeeding nih mmg kena byk sabar.. kadang2 mmg tak larat nak pam.. aku smp skang alhamdulillah still pam lagik.. target smp amin umur 2 thn baru nak stop.. ko pun jgn cepat putus asa.. baby yg breastfeed nih kurang maintenance tau!!

IeNa said...

Insya Allah Ayu, aku sdg berusaha nak bagi full breastfeeding ni...chaiyyo2!! :D

yatipruzz said...

congrats siti! caiyo caiyo on your bf journey...jgn give up k :)

ayu: anak kite bf tapi tak tembam mane pon :p i think gen does play a part kots hehe

IeNa said...

Thanks yati...aku lagi 2 minggu nk naik keje...tgh berusaha nak ajar Insyirah minum susu dr botol pulak..semalam try bagi dia tak nak minum dr botol.

pasal baby chubby ni..tak taulaa krn gen ker atau pasal breastfeeding..tapi Insyirah ni mmg dr dlm kandungan lagi doctor scan and bagitau kitorang my baby chubby..rasanya ada faktor genlaaa hehe

ummu muhammad said...

haa...timbul pun kakak ku yg tenggelam ni. hehe

kak, tahniah...kita nak gi ziarah akak tak kesempatan je. ni iznan plak keluar 40 hr. sbr jela.

ttg baby bf ni chubby. org selalu tgk baby saya besar...mereka akan ckp..tgkla maknya ikut maknya. at that time...saya terima. haha..redha. tp setelah hmpir 3 thn menjadi ibu. saya perhatikan, ada juga ibu yg tembam, tp anal cemotetttt je...dan ada juga ibu nya kurus slim..tp anak masha Allah tembam lg dr anak saya.

so...anak chubby ni takdela bersangkut paut sgt dgn gen. and beberapa doktor approve that. hakikatnya khasiat dan zat susu ibu itu sendiri.

sorry menyibuk...takdela..nak membetulkan yg kurang betul.

Hany FF said...

siti!!!
commellnya insyirah!
yeap, bf memang kena banyak bersabar utk jayakan misinya. bukan tu saja. untuk membesar dan mendidik anak juga perlukan banyakkk kesabaran. apa pun, ibu2 telah dilatih ketika mengandung. Allah beri kita latih diri sikit2. Bila anak mula membesar, lagi macam-macam yang memerlukan lebih kesabaran dan hikmah dalam melayaninya.

bukan mudah nak dapat banyak pahala. teruskan perjuangan! :)

p/s: huhu, me pun. bf gak tapi anak tade la tembam sangat2. yes i agree, genetic does play his part. ;)

Ummu Auni said...

siti, congrats! sorry tak sempat nak tengok kau. anyway, aku dulu pun tak ambil epidhural, lagi ketuban darah, seriau rasa tanak beranak lagi. congrats!!

Farra said...

siti tahniah ..tembamnya insyirahh..kuatkan semangat in BF ok...

eLLe said...

comelnyaa insyirah...siti rajin2 la update gamba baby.. :)

nadrah said...

kak iena, tahniah2! hopefully tak terlambat lagi. seronok kan ada baby. hmm cakap2 pasal BF, it needs determination. Tapi saya yakin, kak iena musti ok punya. alah bisa tegal biasa. peluk cium insyirah yang sangat comell!!

ummu_izzuddeen said...

salam.. k ina, mabruuk atas kehadiran little and cute baby. Teruskan bf ye, saya dulu pun ada problem masa Izzuddeen beberapa hari lahir (Izz refused plus insufficient milk supply). Saya pun consult dengan kaunselor laktasi dekat susuibu.com, bangi. Alhamdulillah, it works! Sampai sekarang bf dengan supply yang cukup memuaskan. Semalam baru izz tried his first, solid food. Seronok betul. Oo ye.. k ina mungkin tak kenal saya. Anyway, kita pernah berjumpa Ramadhan 2004 rasanya. Kursus Sistemik Thinking di Johor. Akak ingat lagi tak? Akak datang sana dengan kak ika. Hopefully akak masih ingat. Saya dan abu izzuddeen ingat nak ziarah akak skga? Bila akak free?

IeNa said...

syukran2 semua..alhamdulillah baby dan umminya sihat :)

takpe aini, aku tau ko sibuk...aida dah dtg melawat dah hari tu..considered on behalf of ko ler tu :)

wahai ummu muhammad, takpelah, senang2 nanti dtg k :)

Hany..insya Allahlah saya cuba belajar menjadi ibu yang berusaha untuk mendidik anak jadi insan yang cemerlang.

Farra, Shell and Nad..syukran syukran..tgh berusaha nak tambahkan stok susu ni :D

Ummu Izzuddeen...adik yg mana satu ni eh? insya Allah akak kenal punya adik2 ST..kita semua dulukan close waktu dlm program tu :)

Kalau nk visit, jemput dtg ke rumah kami di Kajang. :D

Call dulu kami before dtg k..meh email address..nanti akak bagi phone number dan alamat rumah k :)

ummu_izzuddeen said...

akak, ni email add saya: puan_isma@yahoo.com. Nnt bagi add and phone number akak ye. Kajang tu dekat jelah if nak pergi pun. Waktu kat kersani tu, saya dengan mardhiah je yang pakai niqab. Betullah masa kat situ, semuanya pengalaman yang berharga kan? Apa perkembangan terbaru ST group ye?

rol said...

Salam, Siti Nur Insyirah bt Mohd Fahmee. :)

Welcome. May you have blessed & wonderful journey ahead as Mukminah.

Please send my regards to your mummy and daddy. I hear they're still studying, so don't forget to encourage them to study hard.

Sincerely,
Uncle rol

etah comel said...

angah..upload la gmbr insyirah yg latest..
rnd nye kat dak tomey tuh..
xsbr nk blk mesia!!huwaa

etah comel said...

oangah..upload la gmbr insyirah yg latest..
rnd nye kat dak tomey tuh..
xsbr nk blk mesia!!huwaa

dinaluzriq said...

slm zunnurain..lama tak ziarah blog ni rupa2nya dah dpt org baru..!!congrats..i.Allah mujahidah soleheh penyejuk mata penawar hati ibu ayah!! :)

IeNa said...

hehe Etah@ Maksu, balik bulan Julai nanti bolehlah jaga Insyirah on behalf of Angah ehehe.

Uncle Rol, Alhamdulillah ummi Insyirah dah habis belajar..ayah Insyirah saja yg masih belum..so sekarang ni Insyirah boleh main dengan ummi Insyirah selalu heheh.

Dinaluzriq, alhamdulillah..semoga Insyirah menepati maksud namanya...menjadi kegembiraan hati dan kelapangan dada buat ayah dan umminya :D

dhuat79 said...

Tahniah :)

en_me said...

chomeyyynyerrr.. biler nak update blog nih.. salammz

Aidura Sofiee said...
This comment has been removed by the author.
Aidura Sofiee said...

tahniah di atas kelahiran cahayamata yg pertama.

semoga Insyirah menjadi anak yg solehah, insya-Allah, amiinnn.

IeNa said...

Syukran dhuat,en_me dan kak aidura...moga terkabul segala doa..ameen :)