Monday, January 10, 2005

Promosi Perancangan kewangan Peribadi (PKP)

Soalan Lazim Mengenai Perancangan Kewangan Peribadi (PKP)

S: Apakah dia PKP?

J: PKP adalah satu kaedah pengurusan kewangan yang dilakukan oleh individu bagi memastikan setiap pendapatan dan perbelanjaannya teratur dan mengikut kemampuan dan keperluan dirinya.

S: Mengapa saya perlukan PKP?


J: PKP adalah satu usaha berterusan yang berguna bagi setiap individu dan keluarga bagi satu jangka yang panjang. Kita mesti ingat bahawa kehidupan kita bukanlah suatu perjalanan masa kehidupan yang konstan dan jumud. Tidak ada satupun di dalam kehidupan kita adalah pasti. Sekarang anda mungkin mempunyai tahap kewangan yang kukuh, tetapi tiada siapa yang akan tahu apa yang akan berlaku kepada sumber kewangan anda pada masa hadapan. Tiada siapa berani menjamin bahawa kerjanya atau perniagaannya atau sumber kewangannya tidak akan habis atau hilang dalam masa terdekat atau pada masa akan datang. Apakah apabila telah datangnya masa tersebut baru kita mula sedar untuk merancang kewangan kita?

Tanayakan diri anda: Saya mepunyai anak yang kini mungkin berusia 2-3 tahun dalam masa 4-5 tahun lagi dia akan mulai masuk darjah satu. 9-10 tahun lagi tingkatan 1 dan kemudiannya ke Universiti. Setiap satunya akan medatangkan kos yang tinggi. Saya mempunyai (atau merancang) 2-3 atau lebih anak. Apakah perancangan saya untuk mereka?

S: Jadi apa yang saya perlu lakukan?


J: Pertama sekali tidak ada gunanya kita cuba melakukan sesuatu tanpa ada kesedaran untuk melakukannya. Kemudian setelah mempunyai kesedaran kita mesti mempunyai pengetahuan atau know how akan kaedah melakukannya. Tetapi kaedah sahaja tanpa disiplin tidak akan dapat membuatkan kita berdisiplin dalam perancangan kita. Maka kita perlukan satu support group bagi memastikan perancangan kita berjaya.

Maka kesimpulannnya untuk PKP, kita perlukan:

Kesedaran
Ilmu pengetahuan atau know how
Disiplin dengan kaedah support group.


S: Saya mempunyai kesedaran tetapi saya tidak tahu bagaimana mendapatkan ilmu melakukannya dan support group bagi tujuan ini. Jadi bagaimana?

J: Ilmu anda boleh dapati di kedai-kedai buku, internet, seminar atau bertanyakan kepada saudara-mara atau rakan-rakan yang pernah melakukannya. Support group pula boleh terdiri dari suami/isteri kita dan juga daripada rakan-rakan kita.

Buku-buku yang baik banyak boleh didapati di kedai-kedai buku tetapi tidak banyak seminar yang diadakan bagi tujuan ini dan selalunya harga penyertaan agak mahal. Satu seminar mungkin memerlukan kos dari beberapa ratusan sehingga beribu ringgi. Tetapi ini sepatutnya tidak menjadi satu penghalang dan dianggap satu kos merugikan. Malah sepatutnya kita melihat perkara ini seperti satu pelaburan jangka panjang.

S: Bagaimana saya boleh mendapatkan infomasi mengenai seminar-seminar ini?


J: Seminar-seminar ini boleh didapati dari pelbagai tempat dan syarikat. Internet, Yellow pages dan bertanyakan rakan-rakan dan saudara adalah satu kaedah pencariannya. Salah satu syarikat yang menawarkan perancangan seumpama ini ialah AFAQ Consultancy & Training Sdn Bhd yang menawarkan seminar satu hari dengan harga serendah RM180* seorang. Untuk infomasi lanjut boleh menghubungi saudara Iswardy (0129733273) atau email
munajat12@yahoo.com. AFAQ bukan sahaja mengajarkan kaedah perancangan kewangan, tetapi bagaimana menyimpan dengan bijak dan menjanakan kewangan tambahan agar setiap peserta mempunyai “financial freedom” disamping menyediakan support group di kalangan para peserta.

Namun begitu, terdapat juga syarikat-syarikat dan badan-badan yang lain yang menawarkan perkara yang serupa. Ia terpulang kepada kesungguhan kita mencarinya dan kemudian yang penting mengamalkan dengan penuh dedikasi demi kesejahtaraan dan keutuhan rumahtangga kita.

(* Bagi pendaftaran kumpulan sebelum 15hb Januari)
PKP akan dikendalikan oleh panel yang berpengalaman dan telah dengan sendirinya berjaya di dalam perancangan kewangan mereka. Di antaranya ialah:

1. Dr Tengku Shahrom Tengku Shahdan (Phd) Georgia. CEO Impian-Teknik Integration System.

2. Tn Hj Mazmi Kamal – Pakar Jururunding Perniagaan dan IT

3. Ustaz Luqman – Agen Takaful, Pengarah dan Jururunding AFAQ Training and Consultancy.

PKP akan berlangsung pada:

Tarikh: 30 Januari 2005
Tempat: De Palma Inn Shah Alam
Masa: 8.30 pagi – 5.30 Petang
Bayaran: RM 250* seorang
Hubungi Iswardy Morni untuk pendaftaran atau keterangan lanjut di:

Tel: 0129733272
Email:
munajat12@yahoo.com
Fax: 03 56319150 (UP Iswardy)
************************************************************************************
Saya tolong mempromosikan seminar ni pada sesiapa yang berminat. Boleh bagitau saya kalau berminat k, rate akan dapat lebih murah kalau pergi berkumpulan (RM 180 seorang).
Wassalam.

No comments: