Tuesday, May 17, 2005

Buih, Gold Dinar dan Misi

Assalamualaikum wbt,

Maaf di atas kunjungan tidak bermakna kalian 2 3 hari ini, kerana saya tidak cukup tangan untuk meng'update' blog seminggu ini.

Sedang bergelut dengan masa untuk menghabiskan 3 submission untuk dihantar di dalam minggu ini, dan kemudian next week saya akan menjalani satu proses 'hibernasi' berikutan final exam saya akan menjelang.

Sedang mengkaji ttg Gold Dinar, lecturer saya menulis sebuah buku untuk tajuk ini. Idea yang dibawa oleh Dr Mahathir mengenai penggunaan Gold Dinar ke dalam urusan dagangan antarabangsa oleh negara-negara Islam.

Mengapa ia diperkenalkan? Tak bagus ker 'monetary sistem' applied sekarang ni?

Globally, kita menggunakan 'fiat money' or paper money to transact, and we also deal with the fractional reserve rate used by banks for money supply in modern economy ni.

3 factors that have been identified as the contributing factors for economic recession, inflations and instability of market are these 2 items, plus with the interest rate.

My lecturer, Prof Dr Ahmed Kameel Mydin Meera from UIA had produced a book on Gold Dinar, and if you want to have a brief overview on how economy works today, his book give a very simple,understandable and very selamba description as he used 'roti canai' as one of his examples in the book. Very2 simple and prone to Malaysian culture.

Let me explain this way on how money creation and these 3 factors affect our economy:

1. Fiat money (paper money) - this money has no intrinsic value as it did not pegged to any commodity or wealth

2. Fractional reserve rate - the proportion of money that Central Bank imposed for the commercial banks to keep and the rest can be supplied back to the market as 'loan'. (Let say Central Bank, in Malaysia is Bank Negara Malaysia had imposed 10% reserve rate, and we assumed that a bank had received a deposit with an amount of RM 1000. 10% of this RM 1000 which is RM 100 must be kept by bank, and another 90% can be used for investment or loan. When banks give loan, they actually create more money in the market, and if there is no control by Central Bank, there will be a time where the asset price bubbles will comes in, cthnya kita akan tgk orang beli sabun dengan harga RM 100 sebab duit dah banyak sgt and value jatuh (cthnya Indonesia yang tukaran duitnya beribu-ribu rupiah).

Note to Cpol, kalau anta pi Indonesia, jgn lupa bawak ole2 ek, barang sana murah2, duit anta kan beribu-ribu nanti kat sana hehe.

3. Interest rate - the rate itself is a tool to create more money in the market. Kalau pinjam duit tanpa interest, there will be no money created in the market.If you pinjam bank untuk beli kereta dengan kadar interest, let say 4%, if you can realize that actually the interest of 4% tu sendiri akan create more money to the existing money in the market.

Above all, the first factor which is the 'fiat money' is the biggest contribution to any bad economic situations nowadays.

Why?

Because the money could be easily printed by any government, let alone those counterfeit activities that could easily add money into the market.

And, we also must know that the value of this 'fiat money' is not stable as it does not pegged to any commodity, therefore it is very vulnerable and always lead to speculations (kes Soros attack Asian countries in 1997 dulu). People can make money by speculating (we call this as arbitrage) easily by buying some currencies, and then sell them for some other currencies pulak. The variance will be the profit for you as the trader.

As all these problems had been identified, a solution has been proposed.

The Gold Dinar.

This is not new to us, since zaman sebelum Rasulullah lagi manusia sudah menggunakan emas sbg medium pertukaran, dan kemudian dunia menggunakan wang kertas yang mempunyai value emas, tetapi kemudian berikutan masalah wang yang mempunyai nilai emas tetapi jumlah yang dicetak melebihi jumlah emas yang ada menyebabkan sistem matawang ketika itu runtuh,dan kemudian mata wang dibiarkan 'float' mengikut market demand and supply dan kita menggunapakai sistem itu hingga ke hari ini.

Dengan Gold Dinar, all these problem could be lessen if they could not be totally eliminated.

Dgn nilai yang stabil dan tiada interest rate (inilah sbbnya Islam tidak menghalalkan riba, menyebabkan org lagi susah sebenarnya), maka masalah ekonomi kurang berlaku.Walaupun emas masih boleh dispekulasi, tetapi agak sukar sebenarnya, tidak sesenang membuat spekulasi menggunakan 'fiat money'.

Trust me, kalau negara2 Islam opt untuk menggunakan Gold Dinar sepertimana negara2 Kesatuan Eropah menggunakan Euro dollar, negara-negara Islam akan maju dan kuat. Kita tidak bergantung kepada US dollar lagi, and international trade among these countries akan lebih transparent dan berdaya saing yang lebih tinggi.

Isunya, adakah negara-negara Islam mahu ambil kaedah ini? Walaupun sekadar menjalankan trade bersama negara-negara Islam dan bukan secara terbuka dengan negara-negara umum lainnya?

Kita tahu negara-negara Islam yang kaya seperti Arab Saudi dan Jordan punya close ties with US. Mahukah mereka sacrifice hubungan baik mereka dengan US semata-mata mahu membantu negara-negara Islam lain? Saya rasa tidak (but i hope they will one day, i hope)

Buktinya kita sudah ketahui lama, iaitu Perang Iraq. Until now i feel like to curse those Islamic leaders who support the invasion of Iraq, seriously. Sekejam-kejam US, kita tahu dia adalah golongan kuffar yang mmg sudah diketahui niatnya untuk menghancurkan Islam, tetapi negara-negara Islam yang membantu invasion tersebut?? Apa hak mereka untuk menumpahkan darah saudara sendiri sedangkan dalam Islam, orang-orang kafir pun perlu dipelihara harta, maruah dan keselamatan mereka sekiranya mereka bersetuju untuk hidup di dalam negara Islam dan bersetuju dengan perlaksanaan undang-undang Islam.

Biler tgk keadan mcm ni, selalu teringat ayat Al Quran yang mafhumnya mereka menukar akhirat dengan dunia dengan kadar yang sungguh sedikit. Marah betul dengan org2 Islam mcm ni, bukannnya nak membantu, tapi lagi menghancurkan.

So dengan keadaan mcm ni, macam mana kita nak implement Gold Dinar? Negara yang setakat ni berminat ialah Iran, yang mana kita tahu mereka mmg anti US sket. Kalau tiada semangat satu padu antara Islamic countries, sampai bila2 kita akan lemah sebegini. Satu kenyataan pahit yang perlu kita sedar, hampir 80% negara-negara termiskin datangnya dari negara-negara OIC, and siapa yang menganggotai OIC? Negara-negara Islam.

One more fact is that ramai Westerners yang suka idea Gold Dinar ini, termasuk Robert Mundell, a Nobel prize winner (tak tahu dia menang for which category). Kalau org non-Muslim pun favour to this idea (sbb by implementing Gold Dinar, banyak masalah ekonomi dunia akan dapat diselesaikan, dan secara kolektif membawa kepada pembangunan dan kesejahteraan hidup manusia sbb takde recession, takde inflation dan semua org boleh enjoy living dgn aman sejahtera), takkan orang Islam tidak mahu menyambut idea ini.Rugi, sangat rugi kalau tak diimplementkan. I do hope ramai Islamic countries yang akan willingly participate to this idea. Dr Mahathir dah lama war warkan idea ini, until today tidak dapat diimplementkan lagi.

Sebab apa?

Tiada keahlian yang cukup. No strong system being established yet.

Spain adalah negara paling tidak efektif di negara-negara eurozone, tetapi kalau dibandingkan dengan negara-negara Islam, ia berada di kedudukan yang jauh lebih tinggi kerana ekonominya dibantu oleh kesatuan Eropah.

Dan kita?

Di mana kesatuan kita, sebagai umat Islam yang amat ramai bilangannya di muka bumi ini?

Kita umpama buih-buih di lautan, tidak berdaya dan amat lemah walaupun bilangannya ramai.

Itukan analogi yang Rasulullah pernah sampaikan kepada para sahabat?

Sampai bila kita tidak mahu bersatu?

Sebab perbezaan fahaman politik pun, kadang-kadang lagak gaduhnya mcm ada anak isterinya yang mati.Bertumbuk bagai semata-mata mengejar kuasa.

This is not the time for you to claim you are representing this and that, and cannot work together because of different platforms and matlamat perjuangan. We are all muslims, with a mission to do.

With a MISSION to do.

You know what it is.

Wassalam.

2 comments:

leli said...

YESS!!!!
bestt besstt.. btol tuh k iena...

huhuuh.. misi kita kat dunia asik suka terpesong jek.. lalai, leka dan alpa... na'uzubillah.. minta supaya kita semua sentiasa berada di jalan-Nya...

IeNa said...

:)