Friday, September 17, 2004

Tanggungjawab

Assalamualaikum wbt,

What was so interesting about yesterday?

Hmm...

Hmm...

Menarik itu satu persoalan subjektif, tapi semalam mmg perbincangan yg berlaku between Aini and me menarik :)

Tanggungjawab seseorang berbeza-beza mengikut keadaan. Pada yang sudah berkahwin, tanggungjawab lebih memberat kepada menjaga rumah tangga. Pada yang belum, kerja, your real family, your social life are some of the things that have become your priorities.

As yesterday, Aini and I had this discussion about pursuing Master. I'm suggesting that for those who are always hooked up with tight schedule, Msc is always a better option instead of MBA. Lagipun yuran pengajian for Msc is far away lower than MBA, 3.6K vs 18500K. And about times and feelings, yes, sometimes you get tension when it comes to assignments, projects and presentations due dates, as addition to whatever hectics office job schedule that you have now.

Aini had raised her point of view that staying and becoming a wife and mother to look up for her family, did give her satisfaction and happiness. And yeah, i'm totally agree with that. For a wife, family is everything. Everytime your child get sick, you will feel so fretful upside down, anxious and depressed to get your child recover again, and you will be only calm again after he manage to recover. Same goes for husband. Banyak tanggungjawab dan peranan isteri ni dalam memelihara rumah tangga.

And in Islam, perkahwinan itu adalah satu rahmat. Everything that we do dlm menjalankan tanggungjawab kita as isteri, ibu dan sebagainya dalam memelihara kerukunan rumah tangga dan membentuk baitul islami, akan dikira sebagai jihad. Orang lelaki berjihad dengan keringat di dalam bentuk yang lebih berat (berperang, berjuang dgn cara masing-masing), tapi bagi kita yang muslimat, menghambakan diri kepada Allah dan suami sudah cukup membawa kita ke jalan syurga. Mudah,kan?

I would suggest to all of you muslimat out there, do WHATEVER you wanna do (as long as it's not contradict to Islam teachings), be firm and determined, strive hard and be contented, and you will be happy insya-Allah. If you want to be a full housewife, go on. If you want to be an astronomer, doctor, lawyer, bla bla ba, even the BOD of Telekom, please go on, because that are our choices for us to decide. Allah has granted His rahmah by allowing us to make our own decisions, biiznillah. Life is about a matter of choice. The most important thing out of this is.. for whatever decisions that we make, for whatever path that we choose, make sure that we are always heading to the right and sole direction: Allah yang Satu.

Wassalam. :)

3 comments:

Hany FF said...

Siti & Aini, diskusi yg bernas! Heheh...
We have choice in out own hand. Sometimes, there r factors to be considered...but we the one who choose the preference. Never forget taqdir factor; then, whenever the situasion choosed do not satisfaying us...we'll always redha. REDHA : the lowest state of heart, where we accept without qs, wholely the situation on us.
Hihihi...tu pun, kalau ada terpalit kesal di hati..."awat aku tak kawen lagi", "awat aku kena jaga famili muda-muda ginih", "awat byk sgt t'jawab terbeban kat aku nih".
Yang pastinya, jika kita 'hamba'-NYA yang baik...pasti kita ingat bahawa hidup ini tidak akan ditaqdirkan payah, jika ganjarannya tidak sehebat mana.

~~~
Yang mencari malam,
Hany FF

cPoL said...

apapun yang dibuat oleh seorang mukmin, yang pentingnya nawaitu tu... yakni demi mencapat keredhaan Allah. Kejayaan seorang mukmin bukanlah bermakna ketinggiannya pada pandangan manusia, tetapi kedudukannya di sisi Allah. Apa gunanya kejayaan dunia tanpa keredhaanNya? Seperti manusia yang punya perahu tetapi tiada lautnya... akhirnya tak ke mana mendayung dalam sia-sia.
Moga dirahmati Allah... (dan moga cepatlah hantar kad jemputan kat ana hehe...)

IeNa said...

Cpol, anta takde keje ek? anta tu biler lagi? :P