Monday, August 15, 2005

Mata Garfield

Assalamualaikum and greetings,

I'm in in the middle of exam week rite now, same like Rollie.

How was my Strategic Mgmt paper on last Sunday?

Funny actually, very2 funny. I woke up at 2 a.m on Sunday to have my last revision on the subject, and the paper was at 9 a.m. No problem with that actually as i used to do that since kat U dulu selagi rasa tak yakin boleh jawab paper dgn baik.

The total marks for my paper is 80, which half of it is meant for 4 short questions which were mostly derived from the text book, and i am confident that i can get the 40 marks straight away, insya Allah as the questions were not that hard. Tapi kelakar gaklaa sbb ada satu soalan tu dia tanya ttg core competency TM (core competency ni adalah capabilities yg dimiliki oleh TM yang boleh dijadikan competitive advantages against rivals), it was so sad that i couldn't figure out even one for TM! So sad actually, at least if the question had asked me to pick up any company in Malaysia and shall i pick up Maxis, i would be happily tell that they are excellent in providing good customer service. But the question was asking me to explain the core competency of the company that i am working now, and i could not lie to Prof as he knows me very well that i am working in TM, and even had requested for my help for his house phone installation when i was in my first semester!

Soalan senang tapi tak tau apa nak jawab, pk pk apa bende nak goreng pasal TM punya core competency. Tapi rasanya tak baik tipu,nanti malu jer ngan Prof. So ambil ler soalan lain. Sedih betul. Sama ada TM ada core competency atau tidak, allahualam. Perhaps TM is good at something that i am not aware of,mana tahukan. Kesian TM dpt pekerja like me yg ignorant ttg company sendiri nih, hehe.

Another 40 marks was meant for study case, yang kelakarnya, kami tak mampu nak produce jawapan panjang2. Confuse jek rasanya, betul ker soalan ni 20 markah setiap satu nih (case study ni ada 2 subset questions) , sbbnya jawapan dia mmg pendek sgt2. 3 baris jek dah habis, tak tau nak expand mcm mana dah. Utk satu case study yang 40 markah tu, kitorang cuma mampu produce less than 1 page of answer sheet. Cuba bayangkan, logik tak 40 markah tapi jawapan tak sampai sehelai kertas pun. Memasing confuse biler kuar dr exam, tak tau betul ker tidak mark allocation tu. Kalau ler dibuatnya salah, free2 jek hilang markah mcm tu jek. Minta-mintalah Prof terima my answer, ameen.

Rite after exam, lunch di JJ Wangsamaju with Kak Ika (my classmate), and after that visit rumah sewa baru Ika@Zu (nama manja Zulaikha Mohd Basir) :P. Better dr rumah yang lama,rumah baru ni is more refreshing. Sampai2 jek Ika dah suh lari 3.5 km utk program Angkasawan tu. Tapi mmg takkan lari pun utk program tu, tgh sakit kepala dgn keje skang ni :)

Ika masak my favourite,syukran Tikot sbb masakkan makanan yg best2 :). She cooked for me daging masak blackpepper (my fav), sup sayur and agar2 buah. Terkejut biler dpt tau dia masak special sbb me nak dtg, best best. Pasnih saper nak merasa masakan best Ika, leh berkunjung umah sewa dia ek hehe.

Tidur selama 45 minit di rumah Ika sebelum bergerak ke MMU. Abg Amir bagi pengisian ttg syahadah, best actually. Tapi sbb me yg tak cukup tidur sbb buat revision dr pukul 2 pagi non-stop sampai ke exam, lepas tu hanya sempat tidur di rumah Ika 45 minit jer, makanya di tengah2 pengisian tu mata dah jadi mata Garfield sbb mengantuk sgt.

Last-last keluar kelas pastu jalan2 sbb nak hilangkan mengantuk, pergi berjalan ke arah library dan kemudian duduk di hadapan tangga menuju ke Dewan Besar MMU yang menghadap tasik, tgk kecantikan lampu2 Putrajaya yang rasanya mmg tak wujud langsung ketika i was in MMU dulu. Dah 3 tahun tinggalkan MMU, dah banyak bangunan naik di Putrajaya and Cyberjaya. I was sitting there alone, looking at the scenery, tgk puas2 dan kemudian pergi menyinggah ke bangunan STAD menjenguk bilik SRC, tempat me, Ika and Zainal bertapa dulu. Waktu jadi exco dulu, bilik di hostel cuma jadi tempat tidur sahaja, kebanyakan masa dihabiskan di bilik SRC dan kelas :) Ingat lagi biler time exam jek, me mmg akan beruzlah ke surau FOE atau FOM sbb tak nak kena ganggu by Presiden atau other exco. Kalau seminggu exam, seminggu itu ler melarikan diri ke surau fakulti mana2 utk study dan tak akan menjenguk bilik SRC. Mmg exco lain dah faham, kalau time exam jer SU derang ni takkan menunjukkan diri hehe.

Sampai skang pun begitu, kalau ler melarikan diri dr keje dibenarkan, mmg akan beruzlah ke mana2 yg dirasakan sesuai utk my exam ni. Tapi i am not entitled for cuti belajar sbb i did not apply for TM scholarship for my MBA. I reluctant to take becoz i will have to continue my bonding contract with TM for another 3 years if i do so,if not mistaken. And that will be the last thing that i want to do in life rite now. Tak nak sambung contract dgn TM actually sbb i want to quit and do something else asap. Rasa mcm nak ambil cuti belajar and concentrate on study jek skang ni. Tgh in heavy pressure gak ni actually sbb ada MCM Fraud 1 Sept ni, everytime ada MCM Fraud jer mmg life akan jadi bz sgt2 sbb nak compile reports for 2 months.

Rabu ni kena kuar report and slide presentation MCM, and Sabtu ni ada mid term Quantitative Decision Making (QDM). Belajar ttg Statistic dan kena pandai buat conclusion drpd outcome tu. Dulu ingatkan Finance susah, tapi rasanya subject ni lagi killer. Calculationnya senang jek, tapi kalau dpt soalan mmg tak tau nak start dr mana sbb susah nak tafsir soalan nak apa sebenarnya. Calculation senang tapi tak reti nak define apa yg dia nak, tak guna jugak. Khamis ni cuti and akan ke UIA, nasib baik GM approve cuti walaupun predict dia takkan luluskan. Alhamdulillah. Tapi Jumaat kena keje balik, tak bestnya. Takpe, if i manage to attempt all past year questions by this Thursday, should be ok kot. Ramai classmates nak bercuti n datang UIA pada Khamis tu, kena join gak derang so that kalau tak faham leh tanya straight away.

Ok guys, kepala dah pening dah actually ni. Tak cukup tidur,nak kena tidur awal hari ni.

Assalamualaikum wbt :)

1 comment:

Anonymous said...

Harkin Taps Edwards to Headline Fundraiser
U.S. Sen. Tom Harkin has picked 2004 vice presidential candidate John Edwards One of the Democratic Party's biggest events, the fundraiser will provide Edwards with a chance to speak to thousands of activists ...
Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

I have a russian bride site/blog. It pretty much covers russian bride related stuff.

Come and check it out if you get time :-)