Thursday, October 07, 2004

Exam Arabic soalan fun fair??

Assalamualaikum wbt,

Hmm..actually guys, i did have this feeling to give up my Arabic exam on last Monday nite, as my head was spinning like hell and was so extremely painful that you want to bang your head on the wall, seriously. Balik rumah, Mak Teh was there reading Anis (she singgah at my house lepas habis kelas Quran dia dekat my house), i was straight away called Along insisted her to urut my head and tarik-tarik rambut untuk keluarkan angin di kepala. Kuat giler bunyi biler Along tarik rambut sampai ingatkan rambut dah tercabut dah. Banyak sgt angin ler tu. I told Mak Teh that i want to skip the exam, since our certs are not meant for the exam, but for our participation for the course. Mak Teh said, if i'm not ready at all to sit the exam, better don't do it at all. My younger sis Eqa dah start stare at me very strangely and popped up the question "Angah tak nak ambil exam?!! Eh, rugilaaa!!". I replied back, " Dah kalau Angah tak study apa, kepala pulak tgh sakit camni, nak study camnernya?". Eqa kept quiet, and i went to sleep.

The next morning( i mean yesterday morning), my head was still not fully recovered from rasa 'kebengangan' , which i opted to take Urgent Leave. Lantak ler Datuk Wahid (our CEO) nak dtg ker tidak, i dun care. I woke up back at 11, kepala dah ok tapi panas sgt, went to have my bath and settlekan pakaian yang perlu dibasuh. Dalam hati berkira-kira nak ambil exam ker tak nak, study tak start apa pun lagi. Nanti kesian jek kat Ustaz, penat-penat dia ajar kitorang selama 5 bulan, tak score. Mesti dia sedih nanti, ingat dia tak reti ajar kitorang, padahal kitorang yang tak usaha. Kesiannya nanti kat dia, dah ler dia ustaz yg best sgt, my ustaz yang paling kuat bersuara, bercerita dan beriyer-iyer menunjukkan expressions yang mmg kekadang buat me gelak tak tahan dgn 'keselambaan' ustaz ni berlakon dan bercerita. Best sgt, kalau dia boleh ajar lagi in future, nak belajar dgn dia lagi insya-Allah :)

Last-last kol 3.30 petang baru start buka buku, kalau by 5 boleh habiskan syllabus, i'll go for the exam, if not, considered no. Pastu biler dah start study, mulalah kepala pening tgk wazan2 yang banyak. Nak kena tau masdarnya pulak..haiyaa, camner nak sit for the exam ginih. Last-last kol 5.30 petang, call Mak Teh kata nak pergi, at least i've try my best to sit for the exam( walaupun sebenarnya effort mcm hampeh) sbb terasa rugi pulak kalau tak sit. Cuma hati dah prepare result sure takdelah gempak mcm level2 yang terdahulu, sbb dulu took time for about 2 days kalau nak bebetul comperehend the subject, yang kali ni 2 jam setengah jer.

Dalam keta Mak Teh, buka buku lagi. Kepala dah pening and rasa mual dah sbb banyak sgt wazan, tutup buku and terus baca ' Bismillahi tawakkaltu 'alallah'. Dah tak leh nak absorb apa dah. Buat jerlah nanti.

Sampai UIA, tak seperti biasanya kami pergi makan dulu, kali ni Kak Rin tak nak. Dia nervous kot sampai tak lalu nak makan. Me pulak terbalik, mmg nak makan, mungkin sbb malas dah nak pk pasal exam ni, hentam jerlah nanti camner. Kitorang terus ke masjid UIA untuk solat Maghrib, sepanjang laluan nak ke masjid tu, dlm hati berkata' Rindunya kalau aku tak jenguk masjid dan U ni untuk 2 tahun lagi'. Actually i was planning to withhold my Arabic class for another 2 years sbb nak concentrate on MBA, tapi tgklah, kalau tak tertahan rindu, akan sambung balik asap.

Masuk kelas, Ustaz datang and tanya ada apa-apa ker nak tanya before we start our exam which is scheduled to start at 8.30 p.m. Ada lagi setengah jam. I took the opportunity to ask about how to determine the masdar (kata terbitan) kalau untuk ruba'ie, khamsy and suddasi (4, 5 dan 6 huruf) sbb dah confuse baca petang tadi. Ustaz pun terangkanlah, and guess what? The questions about masdar bebetul keluar dlm paper exam, alhamdulillah, kalau tak sia-sia jer markah burnt camtu ajer sbb salah determine masdar.

Actually, biler buat paper tu, mmg menyesal sgt sgt kalau tak sit for that paper, sbbnya, soalan dia mudah sgt!! Mcm soalan Level 1 rasanya, sampai Dato' Sujak ketika submit the paper boleh cakap dgn Ustaz, "Ustaz, saya tak sangka soalan ni mudah sgt, saya hafal mcm nak rak" Ekekek, i laughed and angguk jer, tanda setuju. Patut ler Ustaz kata before the exam soalan ni dia buat mcm soalan fun-fair. Ada ker dia kata soalan fun-fair?? Tapi mmg betul pun, tak pernah lagi sit for exam yg ada soalan MCQ, ni ler first time ada paper Arab ada soalan MCQ, kacang gilos pulak tuh. Huish, alhamdulillah Allah bantu dgn bagi Ustaz yang set soalan yang mudah :)

Oklah, semuanya exam dah selesai, sekarang ni kena concentrate dengan kerja pulak. Banyak dah yang tertunda, perlu dicatch-up kembali.

Till then guys, assalamualaikum wbt :)

2 comments:

cPoL said...

heheh...mentang2 la soalan senang, bukan main seronot ye dia... :)

IeNa said...

Hehe, seronok sgt, sbb bukan apa, effort tak sehebat mana,tetiba dpt soalan mudah, mmg seronok ler,kan? Hehe :)